Földpiac a csatlakozás után

A csatlakozás következtében két dolog változik alapvetően a magyar földpiacon. Az egyik az uniós földalapú támogatások bevezetése. A másik változás az uniós tőke érdeklődése lesz, amely Kelet-Európában is keresi az ígéretes lehetőségeket.

A csatlakozás következtében két dolog változik alapvetően a magyar földpiacon. Az egyik már köztudott változás az uniós földalapú támogatások bevezetése. A másik közvetettebb változás az uniós tőke érdeklődése lesz, mivel az uniós tőke a csatlakozó országok piacán is el kívánja érni az otthoni piaci részesedését, illetve keresi az ígéretes lehetőségeket. Vonatkozik ez a szolgáltatásokra, az iparra, a kereskedelemre, és természetesen a mezőgazdaságra és az ingatlanpiacra is, benne a termőföld piacra is.

A mezőgazdasági földalapú támogatások az Unió földet művelő cégeit és magánszemélyeit (nem tulajdonosait) megillető a gazdasági tevékenység folytatását elősegítő, jövedelemkiegészítő támogatás. Ennek mértéke jelenleg az Unióban 70.000 Ft/hektár/év. Ebből mi 2004-ben 25%-ot (17.500 Ft) kapunk meg, és a mérték évenként növekszik. A kormány az uniós részt további 30%-kal kiegészítheti (21.000 Ft). A 2004. év tehát 38.500 Ft/hektár/év támogatással indul. Összehasonlításként a tavalyi földalapú támogatás Magyarországon 7.000 Ft/hektár/év volt, és manapság 30-40 ezer Ft egy jó éves nyereségnek számít hektáronként. Tehát duplázódhat a jövedelem. Természetesen az kapja meg a támogatást, aki regisztrálta magát és a különböző adminisztratív előírásoknak megfelel. Ezek az összegek várhatóan 2004. végén, 2005. elején lesznek lehívhatók.