Javaslat a Nemzeti Földalap kiterjesztésére Nemzeti Földingatlan Alappá

A mezőgazdasági területekből legalább egymillió hektár (20-25%) esetében olyan kis területű vagy kis tulajdoni hányadú a tulajdon, hogy a vele való nem törődés már veszélyeztetheti a tulajdonviszonyok jogi stabilitását.

Mai helyzet

A kárpótlás és a részaránytulajdon-kiadás eredményeként az 1-2 millió fő közé tehető tulajdonosi kör képviselői tipikusan idős vagy nem falun lakó örökös, átlag 2 hektárnyi tulajdonnal rendelkező, nem mezőgazdasággal foglalkozó személyekből áll. A mezőgazdasági területekből legalább egymillió hektár (20-25%) esetében olyan kis területű vagy kis tulajdoni hányadú a tulajdon, hogy a vele való nem törődés már veszélyeztetheti a tulajdonviszonyok jogi stabilitását (korlátozott forgalomképesség, illetéktelen használat, be nem jelentett örökösödések, adminisztrációs teher stb.). A Nemzeti Földalap (NFA) kivételével jogi személy nem vehet mezőgazdasági területet. Az NFA az életjáradék programokon kívül pénz hiányában nem tud a birtokkoncentráció kizárólagos eszköze lenni.

Célok

A birtokkoncentráció elősegítése a tulajdonosok számának radikális csökkentése a "nem tudatos" földtulajdonosok kiszűrésével. A piaci árak kialakítása a földpiacon, a földvásárlással kapcsolatos EU dereguláció idő előtti (2011) megszüntetése. A földár-növekedésből származó nyereség belföldi realizálása (a 4 millió hektár szántó a mai "fél"áron ~ 6 Mrd USD, azaz 1200 Mrd Ft, tehát akár egy 1000 Mrd Ft-os felértékelődés is végbemehet.)