Növény a reklámban és reklámképekben

A színek hatásának vizsgálatakor kiderült, hogy a színek a hangulatunkat legtöbbször befolyásolják, módosítják (Király, 1983). “Figyelmet kell szentelni arra is, hogy a szín élénkíthet és ingerelhet, azonosulásra és emocionális együttműködésre késztethet. A szín a felkínált termékkel kapcsolatban közvetlen asszociációkat kelthet, könnyebben érzékelhető, mint a forma az emberi életben. A szín közvetlenül hatol a tudatunkba, és tartós benyomást kelt” (Földi, 1974).


A cikk oldalai:

• SZÍN: Növények és virágok színanalógiái
• A KONTRASZT: A fekete-fehér hirdetések
• ÁLLAPOT: Kreatív növényalkalmazás egy összehasonlító reklámban
• A FORMA: A növény formai analógiái és formai összetevői

marketing1A forró és a hideg képzetét többnyire nem kedveljük. Ezek fizikailag kényelmetlenül hatnak ránk. Inkább szeretjük a meleget és a hűvöset. Ez érzékelhető a Mangó katalógus sansaveria-s képén, ahol a növény zöldes barnás tónusai az elegáns kötött pulóver színét erősítik, míg a képmező vízszintes felső sávja ezt hűvös kékes-zöldes árnyalataival ellensúlyozza.

marketing2Ha megfigyeljük a Siemens mobiltelefon reklámját, jól érződik a kékített háttér, a merev irodaépületek súlyos tömegei, melynek ellenpontozásaként szerepeltetik a napraforgó üde sárga színét.

“A meleg színek a szem recehártyájának a hátsó felére vetődnek, ahol a szemlencse domborodik. Ezért tűnik úgy, hogy ezek a színek felnagyítódnak és közelednek felénk”(Móricz-Téglássy, 1997). A napraforgó mind intenzív melegséget sugárzó, ünnepélyes hangulatot kölcsönző színével mind szirmai formájával oldja a feszültséget. Színt visz a “szürke” hétköznapokba.

marketing3A sárga szín felvidít, különösen borongós napokon. Vidám, reményteli, aktív, felszabadult hangulatot kölcsönöz. A sárga szín születésnapra való, különösen, ha meghitt hangulatban kettesben ünnepeljük (Király, 1983). Kísértetiesen összecseng a kép alján a szereplő felirattal. “Ó, a házassági évfordulónk. Tavaly is elfelejtettem!” Az ilyen ünnepi alkalmakra nagy csokor virág illik, amire van megoldás a Siemens szerint (telefonos virágrendelés).

marketing4A színek orientáló funkcióját, fiziológiai és emocionális hatásait, asszociatív és szimbolikus jelentéseit, esztétikai harmonizációját komplex módon kell alkalmazni a reklám megjelenítésekor ahhoz, hogy felhasználásuk eredményes legyen (Földi,1974).

A színérzetnél fontosabb szerepet játszik a színárnyalat, a színérték, a tónus, a színtelítettség és mélység (Móricz-Téglássy,1997). A növényt szerepeltető reklámokban gyakori fogás, hogy a termék színével azonos színű virág érzelmi nyomatékot kölcsönöz a terméknek.

A különleges ötletekkel szolgáló Praktika újság reklámja mindent egy asztalra zsúfolt, ami narancssárga: a méz, a narancs, a Rhus typhina virága, a zománcos teáskanna, a narancsmázas csészealj és kiskanál, valamint egy narancssárga mackó, természetesen narancslének támasztva.

A rúzs reklámon -„pille könnyű szín sokáig tart nem illan el”- a szlogent a kozmetikummal azonos virágszirmok képviselik. A pille könnyűséget a letépett rózsaszirmok pillangó formája hangsúlyozza. „El is felejti, hogy rúzst visel!”.