Agrártermékek közvetlen értékesítése (direkt marketing) és vidéki térségfejlesztés

Néhány évtizede egy parasztember számára még természetes volt, hogy találkozott termékeinek fogyasztóival; bemutathatta a gazdaságát és személyesen tájékozódhatott a vásárlók igényeiről.

A kereskedelem kiépülésével azonban a termelő és a fogyasztó egyre jobban eltávolodtak egymástól, sőt a fölösleges köztes elemek (lánc-kereskedelem) a haszon egy részét is elvitték. Tanulmányunkkal, kutató és fejlesztő munkánkkal a magyar és Kárpát-medencei mezőgazdasági (kis)termelők közvetítő kereskedelem nélküli, közvetlen termékértékesítését kívánjuk elősegíteni; a direktmarketing legkorszerűbb eszközeinek feltárásával, a nemzetközi tapasztalatok közreadásával, a jogi alapok tisztázásával és a háttérként szolgáló számítógépes adatbázis felépítésével. Több évre tervezett programunk távlati célja a direkt marketing országos hálózatának kiépítése és annak fenntartása, friss, on-line és nyomtatott katalógussal, elektronikus, nyomtatott és személyes tanácsadással, a gazdálkodók és menedzsereik rendszeres távoktatásával, tréningjével és továbbképzésével.

A direktmarketing (= zéró szintű csatorna) kifejezés alatt ugyan a marketing tudomány a közvetlen értékesítés mindegyik fajtáját érti, ahol termelő és fogyasztó közvetlenül találkoznak a piacon, de mi szeretnénk ezt pontosítani. A farmerek, mezőgazdák direktmarketingjének egyelőre semmi köze a TV-shopokhoz, a megrendelő cédulák tömegéhez a postaládában és a becsöngető ügynökök látogatásához. A mezőgazdasági (kis)termelő terményei számára a direkt marketing a következőket jelentheti:

•a termelő udvarán, a közeli utcán, téren, útmentén való árusítást, üzlet nyitást;
•a termelői közösségek együttesen működtetett piacát, üzletét;
•előfizetéses megrendelésre rendszeres vagy katalógus rendelésre alkalmi házhozszállítást;
•levél, e-mail, internet, telefon, fax megrendelésre címre vagy házhozszállítást;
•nagy konyhák, munkahelyi közösségek és dolgozói tanácsok közvetlen ellátását;
•karitatív szervezeteknek (többnyire válsághelyzetekben) való közvetlen szállítást.

A zéró szintű értékesítési csatorna definíciója alapján direktmarketingnek számít a szedd magad mozgalom is, de annyira speciális változat, hogy inkább csak a kapcsolódó jelenségek között tárgyaljuk, mert nem akarjuk összemosni a dolgokat. Hasonló direktmarketing a népművészeti vagy kézűuipari termékek közvetlen falusi termelői eladása vagy a természetszerűleg szinte csak közvetlenül értékesíthető szolgáltatások - mint a falusi turizmus is, - de itt nem agrártermékekről van szó, vagy legfeljebb csak a multifunkcionális agrárgazdaság termékeiről. Egy kevésbé szigorú definíció szerint a marketing csatornák rövidítése, egyes közvetítői fokozatok kikapcsolása is direktmarketing, vagy legalábbis egy lépés ebben a irányban. Az otthoni vásárlás vagy házhozszállítás esetében csak a termelő általi közvetlen kiszolgálást soroljuk a direktmarketinghez; a rövidített, de a kiskereskedelmet kikapcsoló, a fogyasztó otthonában végződő csatornák esetében a home-shopping a divatos szakkifejezés, ahogy ezt ábránk mutatja.