Direktmarketing

Néhány évtizede a magyar parasztember számára még természetes volt, hogy találkozott mezőgazdasági termékeinek fogyasztóival. Bemutathatta a gazdaságát a vevőinek, és személyesen tájékozódhatott a vásárlók igényeiről.

Néhány évtizede a magyar parasztember számára még természetes volt, hogy találkozott mezőgazdasági termékeinek fogyasztóival. Bemutathatta a gazdaságát a vevőinek, és személyesen tájékozódhatott a vásárlók igényeiről. Az intézményes kereskedelem kiépülésével azonban a termelő és fogyasztó egyre jobban eltávolodtak egymástól. A növekvő hasadékban megtelepedett köztes elemek (lánc-kereskedelem) a haszon egy részét is elviszik. E problémára nyújt megoldást a közvetlen értékesítés, más szóval direktmarketing.

direktmarketing_ujpest

A direktmarketing (DM) eszköztára rendkívül gazdag. Az Egyesült Államok farmere számítógépes kézikönyvekből tanulhatja meg a direktmarketing fogásait. Nyugati szomszédainknál listát kaphat az érdeklődő a környékbeli gazdaságokról, ahol friss terményeket vásárolhat. A jogi, adózási és számlaadási gondokat viszont egyetlen bürokráciában sem egyszerű tisztázni. Az alábbiakban a magyar és Kárpát-medencei mezőgazdasági (kis)termelők közvetítő kereskedelem nélküli, közvetlen termékértékesítését mutatjuk be. A direktmarketing legkorszerűbb eszközeinek feltárása, a nemzetközi tapasztalatok közreadása, a jogi alapok tisztázása és számítógépes piaci adatbázis felépítése (www.biopiac.net) során gyakorlati tapasztalatokra és kutatási eredményekre támaszkodunk. Távlati célunk a direkt marketing országos hálózatának kiépítése és fenntartása, online és nyomtatott katalógussal és személyre szabott tanácsadással, a gazdálkodók és menedzsereik rendszeres távoktatásával, tréningjével és továbbképzésével.